piatok 23. decembra 2011

Ako funguje naša myseľ?

Ako funguje naša myseľ? Pozrite sa na nasledovný diagram. Je to diagram toho, ako spracovávame informácie, ktoré vstupujú dovnútra cez naše oči. 

Vlastne nie len tie, ktoré vstupujú cez oči, ale rovnako cez všetky zmyslové orgány – nos, uši, jazyk, dotyk a oči. Oči použijeme len ako príklad. Vysvetlím vám ako to funguje. 

Keď niečo vidíte, najskôr to vidia vaše oči. V jazyku sanskrit existuje termín chakshu (čakšu), toto chakshu digitalizuje všetky informácie prijaté cez vaše oči. 

Je to niečo ako digitálny signálový procesor – DSP. Pomocou chakshu je akýkoľvek prijatý signál alebo informácia preformátovaná do digitálneho súboru. Toto preformátovanie platí pre všetky informácie prijaté pomocou piatich zmyslov, nie pomocou očí.

Tento súbor potom ide do pamäte. V sanskrit túto časť voláme chitta (čita). V pamäti sa na tomto prijatom súbore pracuje ďalej. Napríklad, keď sa teraz pozeráte na mňa, tento súbor je najskôr spracovaný pomocou chakshu, potom je presunutý ďalej do chitta, pamäte, a táto pamäť potom začne analyzovať túto informáciu. Tento proces prebieha systémom eliminácie. Pamäť začne analyzovať nasledovne:“ Toto nie je zviera, toto nie je rastlina, toto nie je kameň atď.“  Tento proces eliminácie sa vykonáva pomocou chitta.
 
Potom tento súbor ďalej pokračuje do mysle, alebo manas.  Myseľ potom začne vykonávať proces identifikácie súboru. „Toto je človek, ľudská bytosť ktorá vedie prednášku.“ Myseľ potom vytvorí záver, „Toto je to alebo to.“

Ďalej tento súbor urobí obrovský skok do ega a vaše ego na základe vašich predošlých skúseností  rozhodne o tom, aká bude vaše ďaľšie rozhodnutie alebo činnosť. Ak máte nejakú predošlú skúsenosť s podobnými prednáškami, napríklad s jógou alebo meditáciou, a ak je vaša skúsenosť pozitívna, ak máte pocit že pre vás bola prospešná, tak sa rozhodnete, že tu zostanete sedieť, inak si pomyslíte, že by bolo lepšie keby ste odišli.

Snažte sa pochopiť tento proces: vidíte mňa. Vaše oko presunie túto informáciu do chakshu. Chakshu ju premení na digitálny signál. Vaša pamät potom začne proces eliminácie tohto digitálneho súboru pomocou vylučovacej metódy – „Toto nie je...“, „Toto nie je...“ Potom vaša myseľ začne tento súbor identifikovať – „Toto je to.“ Potom celý súbor urobí mýľový skok do ega. Tu sa potom rozhodnete na základe vašich minulých skúseností, či tu zostanete sedieť alebo či odídete. 

Proces eliminácie versus proces identifikácie asi ľahšie pochopíte pomocou nasledovného príkladu:

Povedzme napríklad že chcete v slovníku nájsť slovo „domov“. Začnete od písmena A a začnete eliminovať: „Nie A, nie B, nie C až pokým neprídete k písmenu D. Pokiaľ nedôjdete k správnemu písmenu, je to len proces eliminácie. Akonáhle prídete k písmenu D, začne sa proces identifikácie. Začnete identifikovať DO, potom DOM, potom DOMO, potom DOMOV. Dokonca aj v procese identifikácie je proces eliminácie, ale tuná sa nedá celkom identifikovať ako eliminácia, pretože celý váš postoj je v tom momente iný. Pokiaľ neprídete k písmenu D, na nič iné sa ani nepozeráte, písmeno D sa stane vašim hlavným cieľom. Potom začnete hľadať DO, DOM atď. 

Takže funguje to asi takto: vo vašej mysli máte uložené tisícky súborov. Teraz napríklad vidíte mňa. Najskôr začnete eliminovať:  „Toto nie je kameň, toto nie je strom, toto nie je zviera. „ Potom prídete k záveru, „Toto je človek“. Akonáhle rozoznáte človeka, začnete identifikovať: „šafranové oblečenie, môj majster, Nithyananda“ atď. Takže pomocou eliminácie nájdete správnu klasifikáciu.  Počas identifikácie idete do hĺbky tejto klasifikácie. Eliminácie je šírka, identifikácia je hĺbka. Proces eliminácie znamená narábať s mnohými súbormi naraz. Identifikácia znamená ísť do hĺbky konkretného súboru. 

Takže tento proces, ktorý sa deje medzi okom a mysľou je logický a vedomý. Tohto procesu ste si úplne vedomí.  Deje sa totiž pomocou vášho vedomia. 

Ale potom nasleduje mýľový skrok z mysle do ega a ten je väčšinou podvedomý. Toto je čas, kedy robíte  rozhodnutia, a toto je väčšinou podvedomý proces. Tento proces sa deje bez vášho vedomia. V tomto čase sa rozhodujete nelogicky. 

Prečo je to tak? Prečo sa rozhodujete nelogicky a neskôr to oľutujete? Dôvod je ten, že táto podvedomá zóna je naplnená negatívnymi spomienkami a netrpezlivosťou. Všetky vaše minulé spomienky, ktorým sa v sanskrite hovorí samskara, všetky bývalé spôsoby myslenia sú uložené v tejto zóne vo forme súborov. V  psychológii na tieto zaužívané spôsoby myslenia používajú  termín „ito denote“. V tejto zóne je uložených veľa súborov a tie sú uložené bez akéhokoľvek logického systému. 

Čo sa vlastne deje v procese rozhodovania je to, že prijatá informácia urobí kvantový skok do zóny, kde je uložených toľko dát, ktoré spôsobujú vo vašom vnútri strašne veľa nepokoja, a preto tento súbor nemá ani možnosť dosiahnuť  úroveň ega na to, aby ste mohli urobiť poriadne rozhodnutie. Tieto uložené engramy sa jednoducho začnú hrať s prijatými informáciami. Začnú sa presadzovať a spôsobovať hotový blázinec v procese rozhodovania.
Ako následok ego urobí unáhlené rozhodnutie – čisto na úrovni inštinktu. Toto rozhodnutie sa udeje podvedome, na základe automatického procesu. 

Napríklad, na základe dát ktoré ste zozbierali viete, že fajčenie škodí vášmu zdraviu, že nie je prospešné pre vaše telo ani myseľ. A vy sa tohoto rozhodnutia držíte, pokiaľ ste v zóne vedomia. Ale akonáhle vaša myseľ urobí skok do ega, engramy vám jednodoucho dajú povel aby ste si zapálili, a vy jednoducho bez rozmýšľania zapálite.  Váša vedomá myseľ vám hovorí „Nie, fajčenie škodí zdraviu.“, ale tento podvedomý proces hovorí, teda on vlastne ani nič nehovorí, on jednoducho len urobí rozhodnutie a vy ho vykonáte! Je to čisto inštinktívne rozhodnutie. 

Táto podvedomá zóna je veľmi silná. Táto zóna rozhodovania sa dá využiť tromi spôsobmi – na úrovni inštinktu, na úrovni intelektu alebo na úrovni intuície. Ak je vaše podvedomie preťažené negatívnymi spomienkami a nepokojom, tak proces rozhodovania prebieha vyslovene na báze inštinktu, ako sme práve mali možnosť vidieť.  Vaše rozhodnutia sú vykonávané čisto inštinktívne, podvedome. 

Keď sa nachádzate na úrovni inštinktu tak väčšinu vašich rozhodnutí oľutujete. Čudujete sa: „Prečo som sa správal takým spôsobom? To nie som ja! Ako som to mohol dopustiť? Ako som urobil toto rozhodnutie?“  Je to preto, lebo naše podvedomie funguje na úrovni inštinktu. Na tejto úrovni spájate do súvislostí veci bez akéjkoľvek logiky a čisto podvedome skočíte k záveru. 

Napríklad, ak vás niekedy rozčúlil niekto, kto bol oblečený v bielom, v momente keď uvidíte niekoho v bielom oblečení, táto spomienka sa vynorí bez vášho vedomia a zrazu pocítite hnev. Toto je úroveň inštinktu. Bez vedomia vašej mysle, bez akéhokoľvek pochopenia, proste sa to len tak stane. 

Keď sa pri tomto míľovom skoku musíte prehrabať mnohými súbormi a engramami, ste na úrovni inštinktu. Keď je akýkoľvek súbor posunutý do zóny podvedomia, vaše rozhodnutia budú podvedomé. Všetky súbory budete neustálne posudzovať na základe vašich engramov.  Vaše podvedomie bude preťažené kvôli všetkým pamäťovým súborom. Keď váš systém rozhodovania funguje na takejto báze, začnete pociťovať únavu. 

Dám vám príklad: keď je váš hard disk preplnený fotkami s vysokým rozlíšením, nebude na ňom už miesto na ostané súbory. Rovnako keď je vaše podvedomie preplnené myšlienkami z vašej minulosti, stane sa neefektívne a začne robiť povrchné a nelogické rozhodnutia.
Ďaľšia úroveň rozhodovnia je úroveň intelektu. Na tejto úrovni ste si vedomí vašich rozhodnutí,síce robíte rozhodnutia logicky, ale nemáte žiadny entuziazmus a zvyšnú energiu.  Nie ste kreatívni a inovatívni, nerobíte veľké kroky dopredu, nerastiete. Stane sa z vás verný sluha. Einstein hovorí: „Myseľ je verný sluha.“ Sluhom môžete zostať po celý život, ale ako sluha nebudete môcž veľa vecí uskutočniť. 

Na tejto úrovni len zbierate údaje a dáta, spracúvate ich a doručujete ich. Nebudete nič viac ako obyčajný počítač. Nebudete síce robiť rozhodnutia na základe netrpezlivosti, budete robiť rozhodnutia logicky a vedome, budete v zóne rovnováhy. Avšak, na tejto úrovni stále nebudete využívať svoj potenciál  na maximum, do takého rozsahu, v akom by ste ho mohli využiť. 

Ďaľšia hladina rozhodovania kde môžete zrealizovať celý svoj potenciál je úroveň intuície. Ak dokážete napustiť vaše podvedomie hlbokým tichom a vedomím a nahradiť vaše uložené spomienky  a súbory tichom a vedomím, vtedy môžete začať fungovať  a rozhodovať sa na úrovni intuície. 

Ak sa dokážete oslobodiť od vašich spomienok, keď bude vaše podvedomie zbavené akýchkoľvek engramov, ak dokážete byť čerství a plní života bez toho aby vás zaťažovala vaša minulosť, vtedy sa  energia vašej bytosti začne prejavovať v tej najčistejšej forme. Keď sa toto stane, vtedy sa dá povedať že vaša inteligencia bude na vrchole, pretože energia JE inteligencia. Vtedy budete robiť rozhodnutia na základe energie, ktorá sa volá intuícia, kedy jednoducho viete čo máte urobiť, a dokonca s úžasnou jasnosťou. Pochopte: minulé spomienky samé o sebe nie sú ten hlavný problém. Ale pripútanie k týmto spomienkam je problém. Keď žijete na úrovni intuície, budú aj vaše rozhodnutia založené na intuícii, budú pochádzať z hlbokého vedomia a pokoja, z blaženosti!

Tento koncept musíte veľmi dobre pochopiť. Musíte sa hlboko ponoriť do tejto vedy, iba vtedy budete naozaj schopní pochopiť, čo myslím pod slovom intuícia. Intuícia je niečo, čo sa vo vás udeje až keď siahnete za úroveň intelektu. 

--Úryvok z knihy Guaranteed Solutions (Zaručené riešenia) od Swamijiho Nithyanandu


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára